PETI FESTIVALSKI DAN

Poslednjeg takmičarskog dana festivala Novi Tvrđava teatar, videli smo predstavu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, KAFKA MACHINE inspirisanu delima i životom Franca Kafke, u režiji Veljka Mićunovića.

Reditelj Mićunović o svojoj predstavi i susretu sa velikim piscem, kojeg je iskreno i nadahnuto postavio na scenu kaže:” Kafka je vešto uočavao probleme sa kojima se suočava običan čovek u svakodnevnom životu i stvorio je jedan nadrealni svet koji štima po nadrealnim pravilima. Tu se do danas ništa nije promenilo. Taj paradoks stvara ogromnu tenziju u svim njegovim delima, čak i u onim nedovršenim gde se njegovi junaci nalaze u stalnom unutrašnjem konfliktu i intenzivnoj borbi protiv neke više sile koja ih nadilazi, a koja je stalno prisutna. Živimo u doba lakog pristajanja. Krijemo se iza lažnih identiteta. Pretvorili smo se u profile na društvenim mrežama.
Iluzije su potrošene. Ideologije su zloupotrebljene. Krećemo se u svetu koji je crn, jednostavan, surov i apsurdno duhovit. Tu nema komplikovanih konflikata. Nema mučno moralno-poučnih dilema. Nema velikih filozofskih odluka.Kritika sistema (koji je ujedno i najveći antagonista u svim Kafkinim delima)postaje jasna onda kada se otkrije da baš ta mašina, ona koja nas melje, ipak ne može da funkcioniše bez nas.”

Izuzetan glumački ansambl nagrađen je gromoglasnim aplauzom.

U predstavi su igrali: Aljoša Đidić, Radoje Čupić, Draginja Voganjac, Marija Medenica, Marko Savić, Jovana Mišković, Dušan Vukašinović, Igor Greksa