O festivalu

publika1

 

"Smederevska tvrđava je bila vrhunski prostorni izazov za predstave na otvorenom, odnosno u tom čudesnom okviru od kamenih zidova i pregrada, prošaranih puškarnicama i uzanim prozorima. Scenografije predstava na otvorenom su svodjene na najnužnije, jer su ih zidovi nadmašivali svojom osobenom likovnošću. Festival "Tvrđava teatar" je toj tvrđavi promenio život. Poremetio je njenu strogo okamenjenu mirnoću, raspevao njenu ćutnju, otoplio njen hladni izgled i poslao po izvođačima iz dalekih zemalja njenu fotogeničnu video pojavu u mnoge udaljene delove sveta. Svake noći je menjala scenski izgled, glumačku posadu, priče, ideje i sukobe koji su se na njoj odvijali, uz dijaloge i žamor na različitim jezicima, kao i publiku svih uzrasta. Svake festivalske noći preoblačila se u neki drugi svet.

 Igranje predstava u tako osobenom, autentičnom okruženju davalo je pozorišnom izrazu neki poseban ton. Pokazalo se, naime, da je festival na otvorenom prostoru sasvim naročit festivalski žanr,a to teatarsko iskustvo je svojevrstan eksperiment u odnosu na ustaljena ograničenja scenske izražajnosti.

 U jednom danu, pre nepune tri nedelje, bez znanja Saveta festivala, onemogućeni smo da nastavimo rad u Smederevskoj tvrđavi. Festival "Tvrđava teatar" je postao Festival-izbeglica. Pošto smo već imali spreman i dogovren međunarodni repertoar, dali smo se u spasilačko traganje za prostorom koji bi takođe po sebi bio poseban izazov za pozorišnu igru.

 Izbor je pao na Vilu Stanković. Prvo zato što je to zdanje prirodno izdvojeno iz gradske buke i koje svojim arhitektonskim izgledom daje mogućnost za različite kombinacije izvođačkog prostora. Drugo, zato što je Vila Stanković nedavnim Šekspir Festivalom već promovisana u vrhunsku ambijentalnu pozornicu.

Mislim da smo za ovaj naš festival našli izuzetno pogodno mesto za pozorišni azil..."

 Vida Ognjenović, 23.06.2014.

logo


Produkcija festivala:

Udruženje građana "Novi tvrđava teatar"

 

Umetnička direktorka festivala:

Vida Ognjenović

 

Umetnički savet festivala:

Jugoslav Krajnov (predsednik)

Vida Ognjenović

Vladimir Horovic

Valentin Vencel

Robert Lenard

Geroslav Zarić

Miroslav Radonjić

Мile Buturović

Borislav Balać

 

Organizator festivala:

Udruženje građana "Novi tvrđava teatar"

 

Izvršni producent:

Vuk Miletić

 

Producent:

Borislav Balać

 

Tehnički direktor:

Mile Buturović

 

PR i mediji:

Olivera Živković

 

Urednik kataloga:

Goran Ibrajter

 

Urednik sajta i društvenih mreža:

Olivera Živković

 

Logo festivala:

Geroslav Zarić

 

Žiri festivala:

Laslo Blašković (pisac)

Ivana Đurić Paunović (prevoditeljka i profesorica lingvistike)

Jovana Balašević (glumica)

 

Dizajneri:

Robert Lenard i Lazar Tatić

 

Zvanični fotograf festivala:

Srđan Doroški