ODLUKE ŽIRIJA 11. FESTIVALA NOVI TVRĐAVA TEATAR

Žiri u sastavu Sonja Damjanović, glumica, Nataša Gvozdenović, novinarka i pozorišna kritičarka, Milovan Filipović, glumac, od 26. avgusta do 1. septembra pogledao je šest predstava izabranih u takmičarsku selekciju 11.festivala Novi tvrđava teatar u Čortanovcima I jednoglasno doneo sledeće odluke:

- da se nagrada za NAJBOLJU PREDSTAVU dodeli Narodnom pozorištu iz Beograda za predstavu “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)”po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Andreja Nosova.

Otvarajući mnoga bolna pitanja sadašnjice, ali I ne tako davne prošlosti, predstava Narodnog pozorišta iz Beograda ne samo da je aktuelna, snažna I suštinski katarzična, istovremeno je bolno duhovita, puna pametne I lako prepoznatljive ironije .
Izuzetno dobro vođen ansambl sjajnih glumaca u svakom sekundu predsatve jasno plasira rediteljeve ideje, a publici nudi prostor i da se preispita I da se nasmeje.

- da se nagrada za NAJBOLJU REŽIJU dodeli Andreju Nosovu za režiju predstave “Nije smrt biciklo ( da ti ga ukradu)” Narodnog pozorišta iz Beograda, po tekstu Biljane Srbljanović.

Andrej Nosov izvanredno tumači delo Biljane Srbljanović terajući nas da se pogledamo u ogledalo stvarnosti I zapitamo gde smo u ovom svetu, društvu,sistemu ili stvarnosti. Jednostavnim sredstvima, a opet dovoljno artificijelnim, Nosov niz pojedinačnih intimnih priča jasno I nedvosmisleno prebacuje na polje suštinske I svevremenske univerzalnosti. Posebno treba istaći njegov izuzetan rad sa sjajnim glumačkim ansamblom koji, iako skup izuzetnih pojedinaca zaista impresionira kolektivnom igrom.

- da se nagrada za NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dodeli Alisi Lacko, za ulogu u predstavi “Duh je naša domovina” Srpskog pozorišta u Mađarskoj, Budimpešta.

Vešto, emotivno I snažno Alisa nas vodi kroz život I delo velikog Danila Kiša, preuzimajući ulogu čas pripovedača, čas samog Kiša, Ili Kišu važnih likova, ona maštovito, ali veoma samouvereno I nadahnuto interpretira izuzetno zahtevan, I moglo bi se reći čak scenski hermetičan materijal.Više je nego očigledno koliko ova glumica poznaje I prepoznaje samo delo Danila Kiša, tačno plasirajući asocijacije, metafore I simbole velikog književnika.

- da se nagrada za NAJBOLJU MUŠKU ULOGU dodeli Maku Tepšiću za ulogu Lijama u predstavi “SIROTI” Gledaliče Koper, Slovenija.

Mladi glumac uverljivo, emotivno I precizno igra lik grešnika, nasilnika rasiste Lijama, otkrivajući I sadašnjost I uzroke psihološkog stanja ovog nesrećnog mladog čoveka.Hodajući po ivici Tepšić vešto balansira nijansama psihološke igre , vodeći lik ka jasnom I jedinom mogućem ishodu. Poseduje izuzetnu glumačku energiju koju u svakom trenutku predstave ume da kontroliše I obuzda.

- da se NAGRADA ZA GLUMU MILAN GUTOVIĆ, dodeli Branku Vidakoviću za ulogu Tate u predstavi “Nije smrt biciklo ( da ti ga ukradu)”

Šarmantno, neodoljivo, istinito duhovito, tužno-smešno Bane Vidaković igra Tatu,istovremeno nas zavodeći, ali I ostavljajući nam knedlu u grlu.
Nonšalantnim, jednostavnim načinom, maestralno I bravurozno, podsećajući, gle čuda na Laneta Gutovića, Banetova igra prosto osvaja posmatrača .

- da se SPECIJALNA NAGRADA za uspešnu simbiozu performansa, video-arta , dokumentarizma i dramskog teatra dodeli Autorskom i interpretatorskom timu predstave “Utopija danas” Centra za kulturu Tivat, SKC Novi Sad, BITEF teatar, KC Grad iz Beograda I Trinidada iz Novog Sada, po tekstu Marka Grubića i Milene Bogavac , i po konceptu Marka Grubića.

Ovaj uspešan pozorišni eksperiment, na zanimljiv, sadržajan, često I veoma duhovit način otkriva probleme, strahove I nadanja savremenog čoveka, koji živi život obuzet tehnologijom I virtuelnom stvarnošću.Koristeći sredstva teatra, performansa I video tehnologije, vešto I tehnički besprekorno autori I izvođači nas teraju na zapitanost I podsmeh sebi samima.
Posebno želimo da ovom nagradom ohrabrimo I osnažimo nezavisnu produkciju u našoj zemlji koja ne teži komercijalnom sadržaju, već postavlja suštinski važna pitanja na smeo I umetnički vredan način.

- da se SPECIJALNE NAGRADE ZA GLUMU dodele:

Mireli Predojević za jedinstven, studiozan I moderan glumački izraz u ulozi sestre Rečed u predstavi Let iznad kukavičijeg gnezda, narodnog pozorišta iz Prijedora.

Tiboru Kakonjiu za maštovitu, interprtetatorski veštu glumačku igru na dva jezika .u predstavi “Duh je naša domovina” Srpskog pozorišta u Mađarskoj, Budimpešta.

U Čortanovcima 01. septembra 2024.godine.