FESTIVAL „NOVI TVRĐAVA TEATAR“ OD 1.DO 7. SEPTEMBRA 2022. GODINE U VILI STANKOVIĆ U ČORTANOVCIMA

 

Festival „Novi Tvrđava Teatar“ najavljuje repertoar ovogodišnjeg festivalskog izdanja pod sloganom: ČUDA SE DOGAĐAJU, ALI TREBA IH PREPOZNATI.

Pošto nam je iskustvo dva prethodna Festivala pokazalo da je početak septembra, datum iznuđen koronom, bolji termin za Festival, odlučili smo da ostanemo pri tome.

Na otvorenoj sceni ispred Vile Stanković, od 1. do 7. septembra smenjivaće se, iz večeri u veče, ansambli pozorišta iz regiona, kao i iz Novog Sada i Beograda.

Izdvajamo gostovanje Makedonskog Narodnog pozorišta sa novom postavkom Ibzenovog komada „Neprijatelj naroda“, u režiji Nine Nikolić, sa Nikolom Ristanovskim u naslovnoj ulozi, zatim iz Sarajevskog Narodnog pozorišta stiže nam moderna, furiozno zaoštrena predstava mladih glumaca pod naslovom „Umjetnik u gladovanju“ prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika F. Kafke, u režiji Alena Šimića. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će prikazati predstavu „Kafka mašina“ po tekstu inspirisanom delima i životom Franca Kafrke, u režiji Veljka Mićunovića, a predstava po komadu makedonskog dramskog pisca Rusomira Bogdanovskog „Čudo svetog Georgija“, u režiji Nikole Zavišića, rađena u koprodukciji tri pozorišta: iz Plevne (Bugarska), Arada (Rumunija) i Niša (Srbija). Poslednja predstava u takmičarskoj konkurenciji je nova premijera, koja će biti izvedena početkom avgusta u Tivtu, po delu poznatog italijankog pisca Lorenca Maronea „Sitnice koje život znače“, u režiji Andreja Nosova, rađena u koprodukcij Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo Art produkcije i Centra za kulturu Tivat, dok će nam se čast nagrađenih, van konkurencije, predstaviti glumci pozorišta Portal FSU iz Beograda, koji će izvesti adaptaciju komada „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića – Mihiza, pod naslovom „Ljubav i krivica“, u režiji Vide Ognjenović.

Ovogodišnji repertoar obuhvata predstave rezličitih pozorišnih rukopisa u kojima se na visoko umetnički način smelo otvaraju neka pitanja i započinju rasprave o nama, našem vremenu i našoj nesnađenosti.

Prošla sezona je bila pozorišno veoma bogata i izazovna. Nažalost neke predstave su izostale zbog organizacionih i tehničkih problema izvođenja na otvorenom. Nadamo se da ćemo neke od njih moći da vidimo na narednom, desetom jubilarnom Festivalu NTT 2023.