Festival

2

 

"Smederevska tvrđava je bila vrhunski prostorni izazov za predstave na otvorenom, odnosno u tom čudesnom okviru od kamenih zidova i pregrada, prošaranih puškarnicama i uzanim prozorima. Scenografije predstava na otvorenom su svodjene na najnužnije, jer su ih zidovi nadmašivali svojom osobenom likovnošću. Festival "Tvrđava teatar" je toj tvrđavi promenio život. Poremetio je njenu strogo okamenjenu mirnoću, raspevao njenu ćutnju, otoplio njen hladni izgled i poslao po izvođačima iz dalekih zemalja njenu fotogeničnu video pojavu u mnoge udaljene delove sveta. Svake noći je menjala scenski izgled, glumačku posadu, priče, ideje i sukobe koji su se na njoj odvijali, uz dijaloge i žamor na različitim jezicima, kao i publiku svih uzrasta. Svake festivalske noći preoblačila se u neki drugi svet.

Igranje predstava u tako osobenom, autentičnom okruženju davalo je pozorišnom izrazu neki poseban ton. Pokazalo se, naime, da je festival na otvorenom prostoru sasvim naročit festivalski žanr,a to teatarsko iskustvo je svojevrstan eksperiment u odnosu na ustaljena ograničenja scenske izražajnosti.

U jednom danu, pre nepune tri nedelje, bez znanja Saveta festivala, onemogućeni smo da nastavimo rad u Smederevskoj tvrđavi. Festival "Tvrđava teatar" je postao Festival-izbeglica. Pošto smo već imali spreman i dogovren međunarodni repertoar, dali smo se u spasilačko traganje za prostorom koji bi takođe po sebi bio poseban izazov za pozorišnu igru.

Izbor je pao na Vilu Stanković. Prvo zato što je to zdanje prirodno izdvojeno iz gradske buke i koje svojim arhitektonskim izgledom daje mogućnost za različite kombinacije izvođačkog prostora. Drugo, zato što je Vila Stanković nedavnim Šekspir Festivalom već promovisana u vrhunsku ambijentalnu pozornicu.
Mislim da smo za ovaj naš festival našli izuzetno pogodno mesto za pozorišni azil..."

Vida Ognjenović, 23.06.2014.

 

Produkcija:
Udruženje građana "Novi tvrđava teatar" Novi Sad
Studentski kulturni centar Novi Sad

Organizacija:
"LAUREAT" DOO za menadžment i zastupanje autora i glumaca Novi Sad

Savet festivala:
Jugoslav Krajnov (predsednik)
Vida Ognjenović
Mileta Radovanović
Boris Isaković
Geroslav Zarić
Jugoslav Krajnov
Vladimir Horovic
Aleksandar Milosavljević
Valentin Vencel
Robert Lenard

Umetnička direktorka i selektorka festivala:
Vida Ognjenović

Izvršni producent:
Borislav Balać

Tehnički direktor:
Milivoje Buturović

Koordinator programa:
Vuk Miletić

PR i mediji:
Snežana Miletić (Novi Sad)
Olivera Živković (Beograd)

Glavni urednik:
Tadija Miletić

Dizajn plakata:
Vuk Babović

Dizajn kataloga i priprema za štampu:
Ivan Plazačić

Logo festivala:
Geroslav Zarić