7. NOVI TVRĐAVA TEATAR

8

Festival "Novi tvrđava teatar" koji se održava na otvorenim terasama vile Stanković početkom jula, pomera se zbog epidemije iz svog julskog termina u jesenji. Umesto u julu, biće održan od 4 do 9 septembra.

  Publika će ove godine imati priliku da vidi predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije. Festival se otvara premijernom izvedbom predstave "Upotreba čoveka" po romanu Aleksandra Tišme, u dramatizaciji Borisa Liješevića i Fedora Šilija, a u režiji Borisa liješevića. Predstava je nastala u koprodukciji Festivala "Novi tvrđava teatar" Novi Sad, Novosadskog pozorišta Novi Sad, Festivala Grad teatar Budva i Festivala "East West"centra, Sarajevo. Takmičiće se još i ansambl predstava Bosanskog Narodnog Pozorišta iz Zenice: "Ukulele Jam" Alena Meškovića, u režija Dina Mustafića. Zatim predstava Zagrebačkog Kazališta Mladih: "H.E.J.T.E.R.I." nova drama Dina Pešuta u režiji Judite Gamulin kao i predstava "Seljačka opera", Bele Pintera, u režija Atile Keresteša, Segedinskog nacionalnog teatara u koprodukciji sa Ujvideki Szinhaz -Novosadskim pozorištem, Novi Sad. Uz završnu predstavu izvan kokurencije koja će biti izvedena u čast nagradjenih, biće to zanimljivo festivalsko izdanje.

   Zbog velikog interesovanja publike za naš Festival, žao nam je što smo morali da pomeramo datume, ali ovo je prilika da zajedno sa publikom proverimo taj rani septembarski termin. Može se pokazati kao festivalski pogodniji, pa, ako se u to uverimo, možda ćemo ga zadržati.